Про візи

Автор: Юлія РОМАНЕНКО. Posted in Візова підтримка

Visus – в перекладі з латинської мови, означає «побачений», тобто, той кого побачили, помітили. Віза – це певна відмітка, поставлена ​​в паспорт або інший документ, що підтверджує особистість. Візу (позначку, штамп) може поставити консульство, посольство, або інший, уповноважений на це орган.

 Візи були впроваджені з розвитком державності, як спосіб контролю міграції громадян.

Деякі держави мають між собою домовленості про безвізовий в’їзд та виїзд їх жителів.
Сьогодні, віза – це перепустка до іноземної держави. Без відмітки в паспорті під назвою віза, Ви не зможете відвідати більшу частину світу.

Існує безліч різних видів віз і візових режимів, кожна держава кваліфікує їх по-своєму.

Що таке Шенген віза?

Після створення Європейського союзу і підписання в 1985 році Шенгенської угоди з’явилося таке поняття, як шенгенська віза. Шенгенську візу може видати будь-яка держава, що входить з Шенгенська угода.

Шенгенська угода передбачає скасування паспортного контролю на кордонах між країнами-союзниками.

Оформлення шенгенської візи і їх класифікація,

Шенгенські візи мають класифікацію:

- Гостьова шенгенська віза. Це віза, яка ставиться в паспорт, якщо Ви відвідуєте іноземну країну з метою гостьового візиту. Така віза, як правило, видається терміном не більш ніж на 90 днів. Якщо терміни відвідування країни перевищують 90 днів, тоді видається національна віза країни. Гостьові візи, як правило, дають право на одиничний в’їзд в державу, після перетину кордону після повернення в рідну країну, даного типу віза втрачає свою силу. Але іноді, гостьова віза може видаватися на дворазовий в’їзд або навіть, багаторазовий. Віза з багаторазовим в’їздом з іноземна держава називається мультивізою. Оформити гостьову візу можна тільки за запрошенням, офіційно оформленим від когось з родичів або друзів.

- Туристична віза. Туристична віза видається, якщо метою відвідування іноземної держави є туризм. Дана віза, як правило, короткострокова, має на увазі конкретні дати в’їзду в країну і виїзду з країни. Такі візи завжди одноразові і терміни її зазвичай не перевищують 21 день. Для оформлення такого роду візи, в консульство необхідно представити документи, що підтверджують мету поїздки (бронь готелю, розклад програми поїздки).

- Бізнес віза. Такі візи видаються виключно по пред’явленню в консульство бізнес контракту з іноземним компаньйоном, а також офіційного запрошення на бізнес зустріч.

- Робоча віза – така віза видається громадянам, які бажають працевлаштуватися за кордон. Видають її тільки при наявності робочого контракту, або запрошення на роботу від роботодавця.

Які країни, можна відвідувати, володіючи шенгенською візою?

На сьогоднішній день шенгенську угоду підписано наступними країнами: Австрія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Голандія, Греція, Данія, Італія, Іспанія, Ісландія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Франція, Фінляндія, Чехія, Швеція та Естонія. Шенгенська угода передбачає, що іноземний громадянин, отримавши шенгенську візу в консульстві однієї з країн-учасниць, має право вільного пересування всередині всієї зони шенгенської договора.

Час видачі візи і час початку її дії – не одне й те саме: віза може бути видана раніше початку строку її дії, а подорож може початися в перший же день дати, зазначеної в полі From. Number of entries Кількість в’їздів, дозволених за візою. Можливі варіанти: 01 (один), 02 (два), MULT (кількість в’їздів не обмежена). При цьому у транзитної візи може бути тільки 1 або 2 в’їзду. Як тільки число поїздок вичерпано, віза стає недійсною до подальшого використання для в’їзду, незалежно від її терміну дії. У рахунок йде тільки перетин зовнішніх кордонів шенгенської зони (або країни, якщо віза не шенгенська). Duration of stay … days Допустима кількість днів перебування в конкретній країні або в країнах усього Шенгену (залежно від візи).

Позначає загальну кількість днів, в які дозволено знаходиться по візі під час терміну її дії. Увага! Для віз, що мають термін дії 6 місяців і більше, вказується число днів, які можна провести в країнах Шенгену за півріччя. Тобто, якщо віза видана на рік, і в кількості днів перебування зазначено число “30″, це означає, що провести у зазначеній країні або на території Шенгену можна 30 днів за перші півроку дії візи і 30 днів – у друге півріччя. При цьому в будь взяті півроку в країнах Шенгену не можна перебувати більше 90 днів. Наприклад, якщо за річною візою, виданою в липні з кількістю днів 90, поїхати у вересні і пробути в Фінляндії 3 місяці, то наступна поїздка може бути не раніше березня.

Це ж правило (не більше 90 днів у будь півроку) стосується взагалі перебування на території Шенгенських країн за будь-яким туристичним або гостьовим візами. Type of visa Тип візи. Можливі варіанти: A (транзитна віза для аеропорту, громадянам РФ не потрібна), B (транзитна віза), C ​​(звичайна “візітерская” віза), D (тривала національна віза). Issued in, On Місце і дата видачі візи. Вказується місто, консульська служба якої видала візу. Number of passport Номер паспорта власника візи. Surname, name Прізвище та ім’я, на кого видана віза. Remarks Додаткові відомості для внутрішнього використання прикордонникам і консульству.

Які необхіднідокументи,  для отримання шенгенської візи?

 Для подачі заяви на шенгенську візу заявник повинен надати:

·      дійсний закордонний паспорт, термін дії якого повинен на 3 місяці перевищувати термін закінчення дії тієї візи, яку ви запитуєте;

·      документ, що підтверджує мету і характер поїздки (це може бути туристичний ваучер, бронь готелю, ділове запрошення або запрошення від частого особи і т. д.);

·      довідки та виписки, що доводять наявність достатніх фінансових коштів для поїздки в шенгенську країну і повернення до країни громадянства (це може бути довідка про купівлю валюти на необхідну суму, актуальна виписка з банківського рахунку або довідка про зарплату з місця роботи);

·      заповнену анкету (її можна отримати в консульстві при подачі документів або завантажити з офіційних сайтів консульств);

·      актуальну фотографію, що відповідає вимогам даного консульства. Увага! Віза повинна бути строго підтверджена поданими документами.

Якщо у Вас є документ, що пояснює необхідність у видачі Вам мультивізи, необхідно, щоб причина виглядала досить вагомою і правдоподібною. Інші документи також повинні відповідати запитуваної візі. Для отримання піврічної мультивізи з 30 днями перебування в Шенгенській зоні, необхідно пред’явити консульству страховий поліс, що забезпечує медичне обслуговування на 30 днів протягом півроку.

Коридор – період дії візи, під час якої ви можете знаходитися в ЄС. Умовно візи можна розділити на 2 типи:

Віза з коридором: коли час дії візи більше, ніж дозволена кількість днів перебування. Приміром мультивіза з часом дії 180 днів і дозволеним часом перебування вважається візою з коридором і коридор становить 180 днів.

Візи без коридору: це візи (найчастіше туристичні), в яких час перебування одно часу дії візи, тобто якщо у вас туристична віза на 10 днів – ви можете знаходитися в ЄС 10 днів, які чітко обмежені датами, зазначеними на візі .

 

Comments: